Actueel

25 september 2023
Voor het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur zal CopyClear de auteursrechtelijke status van archiefcollecties uitzoeken. Daarvoor worden datasets van ontwerpbureaus en ontwerpers geanalyseerd en toegevoegd aan Wikidata. Deelnemers aan het project zijn onder meer V2, Eye, LIMA, Stedelijk Museum Amsterdam, Textielmuseum, Boymans van Beuningen, Design Academy, Europees Keramisch Werkcentrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Designmuseum Den Bosch, Louis Kalff Instituut, Het Nieuwe Instituut, Nationaal Ontwerparchief en het Wim Crouwel instituut.
29 januari 2021

Vandaag is de publiek domeintool gelanceerd door Meemoo, de Vlaamse koepelorganisatie voor digitale ondersteuning van erfgoedinstellingen. Deze tool maakt het mogelijk om om een csv-bestand van een erfgoedinstelling door te nemen. Het werkt volgens het principe dat we bij CopyClear ontwikkeld hebben, namelijk het doornemen van een collectiebestand en de vervaardigers daarvan koppelen aan Wikidata. CopyClear heeft meegewerkt  om in Wikidata vervaardigers geautomatiseerd auteursrechten te geven en om automatische grafieken en overzichtslijsten te genereren.

 

22 december 2020

Om zoveel mogelijk transparantie over auteursrechten te krijgen zijn inmiddels meer dan een kwart miljoen kunstenaars voorzien van een auteursrechtelijke status op Wikidata. Hierdoor is het in een oogopslag te zien of hun oeuvre auteursrechtelijk beschermd is of publiek domein. Een oeuvre komt in het publieke domein terecht 70 jaar na de dood van een maker. Hoewel vaak voor beroemde kunstenaars de datum van overlijden bekend is, is dat niet altijd duidelijk voor onbekende namen.

25 mei 2020

Vorige week is er een uitspraak gedaan over de zaak Voet-Erfgoed Leiden. De zaak ging over het auteursrecht van prentbriefkaarten. Erfgoed Leiden toonde op hun beeldbank prentbriefkaarten met daarop foto's van straten in en rondom Leiden tussen 1942 en 1943. Op de prentbriefkaarten stond geen vervaardiger genoemd. Volgens het Nederlandse auteursrecht geldt dat voor werken die openbaar gemaakt worden zonder naamsvermelding van de natuurlijk persoon, de auteursrechten verlopen 70 jaar na publicatie.

19 januari 2019

In 2018 zijn we begonnen Wikidata geschikt te maken als auteursrechtenhub. Het idee is dat informatie over auteursrechten van vervaardigers en werken in Wikidata opgeslagen worden waardoor deze informatie voor iedereen wereldwijd en zonder beperkende voorwaarden toegankelijk is.

23 april 2018

Voor de provincie Utrecht en WikiWise is CopyClear van start gegaan mee te helpen met een trainingsprogramma open data. Naast een masterclass auteursrechten gaan wij ook verschillende deelcollecties van Utrechtse erfgoedinstellingen doornemen op auteursrechten.

17 september 2017

Hoe mooi zou het zijn als al het erfgoed semantisch als linked open data beschikbaar is? Daardoor zijn interessante dwarsverbanden mogelijk over allerlei datasets, bijvoorbeeld tussen de rijksmonumenten en museumcollecties. Afgelopen week vond de internationale dbpedia-bijeenkomst plaats in Amsterdam. CopyClear was erbij.

2 september 2017

Om collecties nog beter en sneller door te kunnen nemen op auteursrechten, heeft CopyClear een nieuwe functionaliteit toegevoegd. Vanaf nu kunnen ook auteurgegevens van kunstenaars achterhaald worden via kunstwerken die via andere bronnen ontsloten zijn.

De check maakt gebruik van kunstwerken uit de collectie die door CopyClear in wikidata worden gezet. Daar worden de werken gekoppeld aan andere verzamelingen zoals RKD images en de Rijkscollectie. De informatie daarvan wordt weer gebruikt om de gegevens van de kunstenaars aan te vullen. 

3 juli 2017

Van museum Boijmans van Beuningen hebben we een collectie doorgenomen van 15.000 objecten. Uit een onze analyse komt naar voren dat we van 97% procent van de werken in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen de auteursrechtelijke status kunnen bepalen.

De collectie is na analyse onderverdeeld in groepen van auteursrechtelijk beschermd werk, werk in het publieke domein en werk waarvan de status niet bepaald kan worden.

24 november 2016

Sinds Copyclear werd opgestart in januari dit jaar is er veel gebeurd. Tijd dus voor een update waarin we uit de doeken doen wat we hebben gedaan, waar we nu mee bezig zijn en wat we in 2017 willen gaan doen.