CopyClear

Copyclear identificeert en vrijwaart de auteursrechten van beeldmateriaal in erfgoedcollecties.

Dit doen wij door het geautomatiseerd vaststellen van de auteursrechtelijke status van afbeeldingen met een dashboard dat collectiedata koppelt aan publieke datasets. Daarnaast verzorgen wij de begeleiding bij projecten en workflows om afbeeldingen auteursrechtelijk te vrijwaren.

Actueel

25 september 2023
Voor het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur zal CopyClear de auteursrechtelijke status van archiefcollecties uitzoeken. Daarvoor worden datasets van ontwerpbureaus en ontwerpers geanalyseerd en toegevoegd aan Wikidata. Deelnemers aan het project zijn onder meer V2, Eye, LIMA, Stedelijk Museum Amsterdam, Textielmuseum, Boymans van Beuningen, Design Academy, Europees Keramisch Werkcentrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Designmuseum Den Bosch, Louis Kalff Instituut, Het Nieuwe Instituut, Nationaal Ontwerparchief en het Wim Crouwel instituut.
29 januari 2021

Vandaag is de publiek domeintool gelanceerd door Meemoo, de Vlaamse koepelorganisatie voor digitale ondersteuning van erfgoedinstellingen. Deze tool maakt het mogelijk om om een csv-bestand van een erfgoedinstelling door te nemen. Het werkt volgens het principe dat we bij CopyClear ontwikkeld hebben, namelijk het doornemen van een collectiebestand en de vervaardigers daarvan koppelen aan Wikidata. CopyClear heeft meegewerkt  om in Wikidata vervaardigers geautomatiseerd auteursrechten te geven en om automatische grafieken en overzichtslijsten te genereren.

 

22 december 2020

Om zoveel mogelijk transparantie over auteursrechten te krijgen zijn inmiddels meer dan een kwart miljoen kunstenaars voorzien van een auteursrechtelijke status op Wikidata. Hierdoor is het in een oogopslag te zien of hun oeuvre auteursrechtelijk beschermd is of publiek domein. Een oeuvre komt in het publieke domein terecht 70 jaar na de dood van een maker. Hoewel vaak voor beroemde kunstenaars de datum van overlijden bekend is, is dat niet altijd duidelijk voor onbekende namen.

25 mei 2020

Vorige week is er een uitspraak gedaan over de zaak Voet-Erfgoed Leiden. De zaak ging over het auteursrecht van prentbriefkaarten. Erfgoed Leiden toonde op hun beeldbank prentbriefkaarten met daarop foto's van straten in en rondom Leiden tussen 1942 en 1943. Op de prentbriefkaarten stond geen vervaardiger genoemd. Volgens het Nederlandse auteursrecht geldt dat voor werken die openbaar gemaakt worden zonder naamsvermelding van de natuurlijk persoon, de auteursrechten verlopen 70 jaar na publicatie.